09 364 81 11
Voedingsadvies

Algemeen voedingsadvies na het plaatsen van een maagband 

De maaginhoud is na het inbrengen van een lapband (= laparoscopische plaatsing van een maagband) erg verkleind. De hoeveelheid in te nemen voedsel is dan ook beperkt.
Na de plaatsing van de gastric banding houdt u best rekening met de volgende adviezen: 

EERSTE ADVIES


Leer een eetwijze, een eetgedrag aan zodanig dat u het volume leert herkennen dat u nog kan innemen. Veel patiënten "overeten" zich nog wel eens en voelen het "vervroegd verzadigingsgevoel" niet. Overwin het volumeprobleem zonder pijn, misselijkheid en braken. Vermijd passagestoornissen.


Tips:
  • Neem aan tafel een correcte houding aan
  • Neem voldoende tijd om te eten en gebruik deze tijd uitsluitend om te eten
  • Eet rustig en vermijd stress en onaangename discussies aan tafel
  • Kauw zeer goed (laat eventueel gebitsproblemen aanpakken)
  • Gebruik zeer kleine hapjes
  • Gebruik geen drank tijdens de maaltijden
  • Drink traag, neem kleine slokjes
  • Stop met eten of drinken zodra er een "vol" gevoel optreedt. Meer eten of drinken veroorzaakt braken
     

TWEEDE ADVIES

Bepaalde voedingsmiddelen verteren soms niet te vlot bij aanwezigheid van een gastric banding.

  • Vers brood
    • Vers brood verteert zeer moeilijk!
    • Gebruik geen dagvers brood
    • Goed te verteren zijn toastjes, beschuit, geroosterd brood
    • Oudbakken wit brood of lichtbruin brood kan eventueel ook ingeschakeld worden

 

  • Vlees
    • Gebakken, gebraden en gestoofd vlees zijn moeilijk te verteren!
    • Vleeswaren kunnen best vermeden worden
    • Gevogelte zonder vel kan soms ingeschakeld worden (individueel)
    • Filet américain (rauw of geprepareerd zonder ajuin), gehakt of paté worden meestal goed verdragen

 

  • Vis
    • Vis wordt doorgaans beter verdragen dan vlees
    • Gebruiken in gepocheerde vorm (niet gebakken)

 

  • Kaas
    • Vooral smeerkaas, wittekaas, gesmolten sneetje kaas, maar ook sneetje vaste kaas (mits goed kauwen) kunnen gebruikt worden

 

  • Eieren
    • Kunnen gebruikt worden in alle vormen (maximum 2 stuks per week). Gekookte eieren eventueel pletten 
       

Voedingsmiddelen met veel vezels, pitten of korrels worden best vermeden ( moeilijke doorgang) zoals noten, peulvruchten, citrusfruit,......
Vermijd zoetigheid en gesuikerde frisdranken, deze omzeilen een nieuwe doorgang en leveren je alleen veel calorieën
Voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld aardappelen, deegwaren, groenten...goed gaar laten koken 


DERDE ADVIES


Kies voor een kwalitatieve, gezonde voeding met aandacht voor een driemaaltijdenpatroon (ontbijt-middagmaal-avondmaal)
 
Bouw dus een gezond, gevarieerd maaltijdenpatroon op en gebruik voldoende vocht (1,5 liter)
Tussen de maaltijden onder de vorm van bouillon, verse gemixte groentensoep, melk, leidingwater, niet-bruisend mineraalwater, koffie of thee zonder suiker, ongezoet appelsap, ongezoet sinaasappelsap zonder pulp. Gebruik dus geen tussendoortjes onder de vorm van snacks.
  
Gebruik geen suiker (eventueel wel een energievrij zoetmiddel)
 
Gebruik geen bruisende dranken en gesuikerde frisdranken
 
Breng voldoende variatie in uw voeding, zodat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (eiwitten-koolhydraten), vitamine en mineralen vermeden wordt. Raadpleeg hiervoor uw diëtiste! 

 

VOORBEELD DAGSCHEMA VOEDING NA GASTRIC BANDING


ONTBIJT


Zoetepap op basis van 300 ml halfvolle melk, energievrij zoetmiddel en vanillebloem
Of
50 g wit brood besmeerd met 20 g magere smeerkaas of smeerbare zoete toespijs zonder suiker en dit in magere melk of koffie gemixt tot een vloeibare pap verkregen wordt.


VOORMIDDAG

1 tas magere, gezeefde soep of gezeefde bouillon
of 1 potje magere yoghurt zonder suiker eventueel met blikfruit (zonder suiker) gemixt
of 1 potje magere pudding op basis van vanillebloem, zoetstof en energievrij zoetmiddel
of 100 g fruitmoes zonder suiker
 


MIDDAGMAAL


Gezeefde bouillon of magere gezeefde soep
200 g groenten (geen peulvruchten)
100 g gemalen, mager vlees of magere vis zonder graten
150 g gekookte aardappelen

Dit alles wordt gemixt tot een vloeibare massa
 


NAMIDDAG

1 potje magere yoghurt zonder suiker eventueel met blikfruit (zonder suiker) gemixt
of 1 potje magere pudding op basis van vanillebloem, zoetstof en energievrij zoetmiddel
of 100 g fruitmoes zonder suiker
 

AVONDMAAL

Milkshake op basis van:
• 300 ml magere melk
• 150 g fruit
• energievrij zoetmiddel
of pap op basis van 50 g wit brood met magere smeerkaas of smeerbare toespijs zonder suiker en dit in magere melk of koffie gemixt tot een vloeibare pap verkregen wordt
 


LAAT AVONDMAAL

1 potje magere yohurt zonder suiker
of 1 potje vla op basis van vanillebloem, zoetstof en energievrij zoetmiddel

 

Tussendoor mag er steeds gedronken worden: water, thee, koffie, magere groentensoep

Dit schema volgen gedurende vier weken en daarna mag er overgegaan worden op een normaal hypocalorisch dieet.