09 364 81 11

Chalazion

Chalazion

Chalazion

Een chalazion is een pijnloze zwelling (bobbel) in het ooglid (zie afbeelding 1). Dit wordt veroorzaakt doordat de afvoergang van een van de talgklieren in de ooglidrand verstopt raakt, waarna een ontsteking ontstaat. Deze bobbel verdwijnt dikwijls vanzelf binnen zes weken. Zo niet kan het chalazion chirurgisch verwijderd worden.

 

Klachten
 
Een kleine chalazion geeft over het algemeen geen klachten, het bultje is alleen zichtbaar. Wanneer de bult groot wordt, kan het gevoelig worden. In korte tijd kan het ooglid dik aanvoelen en er rood uitzien. Wanneer het bultje op het hoornvlies drukt, kan het zijn dat het voelt alsof er zandkorrels in het oog zitten en het zicht minder scherp wordt.

 

Behandeling

De oogarts zal u binnen roepen in de behandelkamer. De verpleegster desinfecteert uw huid en u krijgt een verdovingsdruppel in het oog. U wordt plaatselijk verdoofd door de arts door middel van een injectie. Deze wordt geplaatst aan de buitenkant en aan de binnenkant van het ooglid. Nadat de verdoving enige minuten is ingewerkt, wordt het ooglid met een klemmetje naar buiten gedraaid (afbeelding 2). Daarna wordt een klein sneetje gemaakt en de inhoud van de bobbel wordt verwijderd (afbeelding 3). Wanneer de inhoud van de bobbel eruit is, wordt het klemmetje van uw ooglid verwijderd. Omdat het sneetje aan de binnenkant van het ooglid wordt geplaatst, worden er geen hechtingen geplaatst en zult u geen litteken zien. Daarna krijgt u een drukverband op uw oog.
Na 15 minuten het drukverband verwijderd en vervolgens kunt u weer naar huis. Het is mogelijk dat u na het verwijderen van het drukverband een korte tijd wazig ziet. Wij raden u daarom aan een begeleider mee te nemen.

 

Na de behandeling

De eerste 24 uur mag u niet wrijven in het oog, omdat de kans op nabloeden aanwezig is.
Mocht er toch een nabloeding ontstaan, neem dan een schone doek en druk dit gedurende 10 minuten tegen het ooglid, zodat het bloeden stopt.
Enkele dagen na de ingreep kan uw ooglid nog pijnlijk aanvoelen. Dit is normaal. U mag tegen de pijn paracetamol innemen (geen aspirine). Door de injectie en het klemmetje kunt u een 'blauw oog' oftewel een bloeduitstorting in het ooglid krijgen. Dit is onschuldig, maar kan wel een week zichtbaar zijn.
De bobbel kan na de behandeling nog enige tijd zichtbaar zijn. Dit verdwijnt meestal vanzelf.

Dit artikel werd bijgewerkt op vrijdag 1 januari 2016