09 364 81 11

Diabetes en het oog

Met het OCT-scantoestel kunnen we afwijkingen detecteren vooraleer u  klachten heeft

Ten gevolge van suikerziekte kunnen er beschadigingen optreden binnen in het oog. Er ontstaan afwijkingen op het netvlies waardoor u na een tijdje slechter gaat zien, ook wel diabetisch retinopathie genoemd. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden ontdekt en behandeld, kan blindheid het gevolg zijn.

 

Diabetisch retinopathie, wat is dat precies ?

Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. De wand van deze kleine bloedvaten zal veranderen, waardoor er lekkage van vocht en bloed optreedt. Zo kunnen er nieuwe bloedvaten gevormd worden. Deze nieuwe bloedvaatjes zijn erg broos en kunnen gemakkelijk bloedingen geven in het glasvocht binnenin het oog.

 

De controle

Het risico op diabetische retinopathie stijgt met de tijd dat suikerziekte bestaat. Omdat het mogelijk is al geruime tijd aan suikerziekte te lijden zonder dat men daar iets van heeft gemerkt, is het verstandig om de ogen te laten controleren zodra er suikerziekte is vastgesteld.

Als u diabetes heeft is het aan te raden de ogen jaarlijks te laten controleren, ook als u geen klachten heeft. Er kunnen namelijk afwijkingen optreden in de ogen die geen klachten geven op zicht maar wel een behandeling nodig hebben om verdere beschadiging te voorkomen.
Vermeld aan uw arts als u ook in behandeling bent voor hoge bloeddruk of verstoord cholesterolgehalte in uw bloed. Deze kunnen immers ook een negatieve invloed hebben op diabetische retinopathie. 

 

Verloop van het onderzoek

Voor het oogonderzoek is het nodig de pupillen te verwijden met druppels, hierdoor kan het netvlies volledig onderzocht worden. Omdat de ogen gedruppeld zijn, ziet u de eerste uren na het onderzoek wat minder, waardoor wij deelname aan het verkeer afraden. Regel bij voorkeur vooraf vervoer naar huis.

Bij het vaststellen van een verdachte afwijking, kan het noodzakelijk zijn om netvliesfoto’s te maken. Dit noemt men een Fluorescentie-onderzoek. Bij het onderzoek wordt een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in de ader van de arm gespoten. Na ongeveer 10 seconden bereikt deze vloeistof de bloedvaten van het oog. De vaten van het netvlies en het vaatvlies lichten hierdoor op. Op die manier worden eventuele abnormale of lekkende bloedvaten voor de oogarts zichtbaar.
Meer info vindt u in de folder Fluorescentie onderzoek

Wanneer de contrastvloeistof de maag passeert kan men een beetje misselijk worden. Na het onderzoek kleurt de urine en de huid gedurende enkele uren geel.
Er zal ook een OCT- scan worden uitgevoerd. Dit is een soort echografie die gebruik maakt van lichtgolven in plaats van geluidsgolven zoals bij een klassieke echografie. Met het OCT-scantoestel kunnen we afwijkingen detecteren vooraleer u  klachten heeft.

 

De behandeling

Wanneer er afwijkingen op het netvlies worden vastgesteld, kan een laserbehandeling in een groot aantal gevallen verdere achteruitgang van het zicht stoppen of vertragen. Bij een laserbehandeling worden laserstalen gericht op de afwijkingen in het netvlies. Het is onder meer mogelijk om op die manier lekkende bloedvaten dicht te branden. De behandeling duurt meestal 10 à 20 minuten.

Wanneer er nieuwe bloedvaatjes zijn gevormd, moet vrijwel het hele netvlies met laserstralen worden behandeld. Dergelijke behandeling is veel uitgebreider en zal in meerdere keren moeten gebeuren.

Voor de laserbehandeling worden de pupillen wijd gemaakt door middel van oogdruppels. Het oog wordt vervolgens verdoofd door een druppel of een injectie. Na de behandeling ziet u wazig en soms dubbel door het felle licht en de wijde pupil. Dit kan 1 à 2 dagen duren,  waardoor u niet zelf met de wagen mag rijden. U mag wel na de behandeling naar huis. Regel bij voorkeur vooraf vervoer.
Meer info vindt u in de folder Laserbehandeling van het netvlies

In geval van een diabetische maculopathie wordt naast laserbehandeling ook vaak een intravitreale injectie gegeven.  Dit is een behandeling van de vochtophoping door middel van een injectie in het oog. Het medicijn dat wordt ingespoten heeft een krachtige onderdrukkende werking op de vochtophoping en kan bepaalde bloedingen onderdrukken. Meestal zijn meerdere injecties nodig om een stabilisatie of verbetering van het zicht te bekomen.
Meer info vindt u in de folder Intravitreale injectie


Deze tekst werd nagelezen door het team oftalmologie.


Dit artikel werd bijgewerkt op vrijdag 1 januari 2016