09 364 81 11

Flitsen en vlekken

U heeft zich met de klacht van flitsen en/of (zwevende) vlekken op onze afdeling spoedeisende hulp gemeld. Bij flitsen en vlekken denken we aan een achterste glasvochtloslating. Bij jonge mensen is de gehele inhoud van de oogbol achter de lens gevuld met een soort gelei, die we het glasvocht noemen. Het glasvocht zit aan de achterzijde vast aan het netvlies dat aan de binnenzijde van de oogbol ligt.


Achterste glasvochtloslating

Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk, waardoor de gelei-achtige substantie gaat inkrimpen. Als ge volg hiervan maakt het glasvocht zich op een bepaald moment los van het netvlies. Dit proces noemen we een achterste glasvochtloslating. Het is een natuurlijk verouderingsproces dat in het algemeen pas na het 50ste levensjaar optreedt. Bij bijziendheid komt het echter nogal eens eerder voor.


Zwevende vlekjes en lichtflitsen

Door veroudering ontstaan er ook troebelingen in het glasvocht. Deze kunnen worden waargenomen als zwevende sliertjes, spinragjes of bolletjes, vooral in een lichte omgeving. Ze worden ook wel mouches volantes (zwevende vliegjes) genoemd.
Na een achtsterste glasvochtloslating zijn deze vlekjes vaak duidelijker zichtbaar en nemen ze soms toe in aantal. Er kan zelfs een vrij grote bewegende vlek ontstaan, meestal één per oog. Evenals de mouches lijkt zo’n vlek te zweven.
Een achterste glasvochtloslating kan, op plaatsen waar het glasvocht aan het netvlies vastzit, aan het netvlies trekken. Hierdoor kunnen lichtflitsen worden gezien, vooral ’s avonds en in een donkere omgeving.


Onderzoek

Om te bepalen of er sprake is van een achterste glasvochtloslating of netvliesafwijkingen wordt het oog onderzocht, nadat de pupil is verwijd met druppels. Door deze druppels, zult u na het onderzoek nog enkele uren wazig blijven zien.
Behandeling
Bij een glasvochtloslating is behandeling niet nodig. De lichtflitsen houden meestal vanzelf op als het achterste glasvocht helemaal los ligt van het netvlies. De zwevende vlekjes zullen in de loop van de tijd minder hinderlijk worden, maar verdwijnen niet helemaal.


Complicaties

Het loslaten van het glasvocht veroorzaakt meestal geen problemen. Zijn er echter aangeboren zwakke plekken in het netvlies of plaatsen waar het glasvocht stevig vastzit aan het netvlies, dan kunnen er complicaties optreden (kans van ongeveer 15%).
In het netvlies kan dan een gaatje of scheurtje ontstaan. Door zo’n scheurtje kan vocht onder het netvlies komen, waardoor het los komt te liggen. Dit noemen we een netvliesloslating of ablatio retinea.
Wordt er een scheurtje in het netvlies gevonden, dan wordt dit behandeld met een laserapparaat om te voorkomen dat er een netvliesloslating ontstaat. Meer informatie hierover in de folder Laserbehandeling van het netvlies. Is er een netvliesloslating geconstateerd, dan moet deze operatief worden behandeld.


Belangrijk

Wanneer u merkt dat u meer vlekken of flitsen gaat zien, andere vlekken gaat zien, minder scherp gaat zien of een deel van uw gezichtsveld mist (alsof u tegen een gordijn of berg aankijkt), contacteer dan uw oogarts.


Deze tekst werd nagelezen door het team oftalmologie.

Dit artikel werd bijgewerkt op vrijdag 1 januari 2016