09 364 81 11

Tranende ogen

het tranende oog - algemeen

In boven- en onderooglid zitten aan de neuskant 2 kleine openingen, de traanpunten, die in verbinding staan met kanaaltjes van ongeveer diameter, de canaliculi. Deze kanaaltjes komen samen en monden vervolgens uit in de traanzak. Van de traanzak loopt door het bot van de neus een dikker kanaal dat in de neus uitmondt. Verstoppingen kunnen op verschillende plaatsen optreden. In de tekening ziet u de traanwegen schematisch afgebeeld.

Onze ogen kunnen tranen door

 1. Teveel traanproductie, ook wel  “reactieve tranen” genoemd. Dit kan op de consultatie worden onderzocht. De behandeling bestaat uit locale druppels en/of zalven, eventueel is verder onderzoek naar andere oorzaken of allergieën aangewezen.

2. Slechte afvoer door een afwijking ter hoogte van de traankanaaltjes.

 

 

Bij kinderen kan dit aangeboren zijn, vaak een niet geopend membraantje naar de monding in de neus. Behandeling hiervoor is massage om de traanzak leeg te drukken en eventuele antibioticadruppels. Bij ongeveer 90 % gaat het tranen vanzelf over het eerste levensjaar. Indien het tranen blijft dient sondage onder narcose te gebeuren. Dit is een kortdurende ingreep via dagkliniek.

 

 

 

 

 

Bij volwassenen is verstopping vaak een gevolg van infecties. Ofwel is er sprake van vernauwing of verstopping ter hoogte van het traanpunctum, ofwel ter hoogte van het traancanaliculus, ofwel ter hoogte van de traanzak en de diepere verbinding naar neus. Bij diepere verstopping is een chirurgische ingreep nodig, hierbij wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de traanwegen en de neus. Dit gebeurdt onder algemene verdoving. Bij deze operatie wordt er een snee gemaakt van ongeveer 15 mm lang in de huid van de neus, ongeveer 1 cm voor de ooghoek. In de diepte wordt een opening in het bot tussen de traanzak en de neus gemaakt. Hierna worden de slijmvliezen van traanzak en neus aan elkaar gehecht, waardoor een soort 'bypass' ontstaat.

  

 Deze tekst werd nagelezen door het team oftalmologie.

Dit artikel werd bijgewerkt op vrijdag 1 januari 2016