09 364 81 11

Screening mammografie

De dienst radiologie is door het ministerie officieel erkend als screeningcentrum voor mammografie. Dit betekent dat de dienst voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen die hiervoor gesteld worden aan artsen, verpleegkundigen en apparatuur.

 


Wat houdt het screeningsprogramma voor borstkanker concreet in?
 

Alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen een tweejaarlijkse screeningsmammografie ondergaan zonder dat ze enige persoonlijke financiële bijdrage moeten betalen. Deze afspraak kan geregeld worden via de huisarts of de gynaecoloog. Ook kan men ingaan op de uitnodiging die verstuurd wordt aan alle vrouwen van deze leeftijdscategorie. Deze uitnodiging wordt verstuurd door het referentiecentrum voor borstkankerscreening (in Oost-Vlaanderen is dit het U.Z. Gent).
In deze brief wordt een concrete afspraak  voorgesteld, waarop zij zich kan aanmelden  op de afdeling medische beeldvorming van het AZ Sint-Elisabeth te Zottegem. De RX - opnamen worden na een dubbele lezing (op onze dienst en in het U.Z. Gent) samen met de bevindingen en de eventuele aanbevelingen opgestuurd naar de huisarts of de gynaecoloog.  Een screeningsmammografie heeft als doel een gezwel op te sporen vooraleer er een zichtbare of voelbare afwijking aanwezig is.


Uiteraard worden er ook mammografieën uitgevoerd buiten dit screeningsprogramma : dit zijn de zogenoemde diagnostische mammografieën : bijvoorbeeld als er wél een afwijking voelbaar is.
Ook bij vrouwen jonger dan 50 jaar en ouder dan 69 jaar kan een mammografie nuttig zijn.
In deze gevallen is een voorschrift nodig van de huisarts of de gynaecoloog. Er is dan wel een beperkt remgeld te betalen.


Deze tekst werd nagelezen door de dienst radiologie.

Dit artikel werd bijgewerkt op vrijdag 29 juni 2018