09 364 81 11

Slaaplabo

Slaapstoornissen komen bijzonder vaak voor, dat kan elke arts bevestigen. AZ Sint-Elisabeth opende in
2004 als eerste in de regio een slaaplaboratorium. Dat slaaplabo werd onlangs uitgebreid en verhuisde
naar een nieuwe locatie.


Maar liefst één Belg op drie heeft slaapproblemen. Dat kan problematisch worden wanneer we naar de gevolgen kijken: veel van deze mensen worden moe wakker en hebben daar de hele dag last van. Verminderde cognitieve functies kunnen een negatief effect hebben op verkeersveiligheid, iemands job of sociaal  functioneren. Of het nu gaat over insomnia, slaapapneu, snurken of narcolepsie: een gestoord slaappatroon heeft een grote invloed op iemands leven.
Om deze en andere slaapproblemen te detecteren, breidde AZ Sint-Elisabeth het reeds bestaande slaaplabo uit.
“Wanneer mensen met slaapstoornissen bij ons komen, gaan we eerst hun slaapgewoonten na”, vertelt pneumoloog Linda Remels. “Slaapstoornissen kunnen immers veroorzaakt worden door bepaalde medicatie, alcohol- of koffieconsumptie of te zware maaltijden voor het slapengaan. Dankzij een grondige (slaap) anamnese en een gestandaardiseerde vragenlijst, de Epworth Sleepless Scale, kunnen we onder meer patiënten met een vermoeden van het slaapapneusyndroom, een ademhalingsgebonden slaapstoornis, weerhouden.”

Hersenactiviteit registreren
Per avond bieden drie à vier patiënten zich aan voor een overnachting in het slaaplabo.
Bij elk van hen worden meetelektroden aangebracht. “Die elektroden registreren de hersenactiviteit, de ademhaling, het eventuele snurken, oogbewegingen tijdens de REM-slaap, het hartritme en bewegingen van borst en ledematen. Bovendien wordt de zuurstofsaturatie in het bloed gevolgd. Die metingen helpen ons in de zoektocht naar wat er mogelijk fout zit.” Na het onderzoek wordt vaak het slaapapneusyndroom geconstateerd, een veel voorkomende ademhalingsgebonden slaapstoornis. “Er is sprake van een apneu indien minstens tien seconden geen luchtstroom wordt vastgesteld. Apneus gaan gepaard met tijdelijke zuurstofdalingen in het bloed, snurken, periodiek ontwaken en hartritmestoornissen.

Afhankelijk van de ernst en het klachtenpatroon adviseren we patiënten remedies zoals gewichtsverlies,  houdingstraining of een slaapendoscopie om de oorzaak van de luchtstroomonderbreking te achterhalen en in functie hiervan te remediëren. Dat kan bijvoorbeeld via chirurgie, lasering,een mondapparaat dat de onderkaak in voorwaartse positie brengt of drukbeademing met een apparaat dat continu lucht via neus of mond blaast onder een ingestelde druk, om zo de luchtstroom te verzekeren. Mensen met slaapapneu kunnen in ons labo terecht voor een specifieke behandeling.”

Meer info: 09 364 87 59

Dit artikel werd bijgewerkt op zaterdag 13 januari 2018