09 364 81 11

LESS chirurgie

Eind 2009 werd op de dienst urologie  voor het eerst in België een volledige nier verwijderd via LESS-chirurgie, omwille van een niertumor.  Laparo-endoscopic Single –Site Surgery of afgekort LESS-chirurgie is de naam van de nieuwe operatietechniek.
Zoals de naam doet vermoeden wordt daarbij een kijkoperatie verricht via 1 enkele opening.  Het gaat dus om een meer gesofisticeerde  laparoscopie.

LESS-technologie

De technologische vooruitgang stopt niet.  En dit is zeker waar voor minimaal invasieve chirurgie.  Tot nu toe wordt bij kijkoperaties in de buik (laparoscopie) gebruik gemaakt van verschillende gaatjes.  Men schuift via deze kleine openingen een buisvormige camera, een schaar, pincet en andere instrumenten in de buik van de patient.
De recente ontwikkeling van een nieuwe generatie instrumenten laat ons nu ook toe om via 1 enkel gaatje ( evt de navel) te opereren.  Een LESS-trocar bevat 3 tot 4 werkkanalen. De instrumenten die hierdoor in de buik worden geschoven vertonen een kromming waardoor ze als het ware precies elk vanuit een andere richting komen.  De camera is zeer fijn en is plooibaar  in verschillende richtingen.  Dit laat toe om vrij te kunnen bewegen.

Voordelen voor patiënt

De voordelen die reeds bestonden bij een klassieke kijkoperatie worden nog verder doorgedreven.  Aangezien er slechts één trocar wordt geplaatst is er maar één klein litteken, en dit meestal nog in een reeds bestaand litteken waarover we allemaal beschikken, namelijk de navel.  Verder ervaren we minder pijn, minder kans op postoperatieve wondbesmetting, sneller herstel en ook vlugger ontslag uit het ziekenhuis.  "LESS is more".

LESS

Dr. P. Schoonooghe : “Recent is reeds een appendix en een galblaas met deze techniek verwijderd maar het was de eerste keer in ons een land dat een groot orgaan zoals de nier werd verwijderd.  De nier werd weggenomen omwille van een niertumor.  Dit bewijst meteen dat de nieuwe techniek ook kan toegepast worden voor complexe ingrepen.  Momenteel gebruiken we deze methode in zeer geselecteerde gevallen maar dat is nu eenmaal zo bij alle nieuwe ontwikkelingen. 

In elk geval bewijst het dat we de patienten hier in Zottegem de ideale combinatie kunnen aanbieden van enerzijds een ziekenuis dat op mensenmaat gesneden is, waar patienten geen nummer zijn, en anderzijds een centrum waar de allerlaatste en meest high-tech procedures worden uitgevoerd.”

Dr. P. Schoonooghe :  “ Het zal enkel mogelijk zijn om dergelijk geavanceerde ingrepen uit te voeren in centra die beschikken over een goed getraind team zoals we er hier een hebben opgebouwd."