09 364 81 11

Robotchirurgie

ROBOTCHIRURGIE VOOR PROSTAATKANKER


Prostaatkanker


Prostaatkanker is een kwaadaardig gezwel in de prostaatklier. Deze klier bevindt zich net onder de blaas en rondom de plasbuis.  Het heeft ongeveer de grootte van een kastanje en produceert vocht voor het sperma. In 2001 werden in Vlaanderen   5.354 nieuwe gevallen van prostaatkanker geregistreerd. Prostaatkanker is daarmee in Vlaanderen de meest voorkomende kanker bij mannen. Het is een typische ouderdomsziekte :  de gemiddelde leeftijd bij de diagnose is 70 jaar.


Prostaatkanker veroorzaakt in het beginstadium nauwelijks klachten.  De diagnose kan dan gesteld worden door een rectaal toucher ( de prostaat ligt ook net voor de endeldarm), een transrectale echografie en een bloedonderzoek, nl. PSA.
Prostaatkankercellen kunnen uitzaaien via de lymfevaten naar de lymfeklieren of via de bloedvaten naar bv. de beenderen.
Indien de  prostaatkanker nog niet is uitgezaaid kan de uroloog de patient volledig genezen.  Afhankelijk van de leeftijd en de algemene toestand van patient zal de arts een bepaalde behandeling voorstellen, nl. ofwel een volledige chirurgische verwijdering van de prostaat, ofwel bestraling.
Het is dus belangrijk dat de diagnose vroegtijdig wordt ontdekt.

 

Radicale prostatectomie

Radicale prostatectomie betekent de volledige verwijdering van de prostaat.  Dit houdt dan ook in dat de blaas terug moet vastgehecht worden op de plasbuis.  Deze ingreep verschilt van deze die toegepast wordt bij patienten met plasproblemen tgv een goedaardige vergroting van de prostaat.  In dat laatste geval wordt slechts het  binnenste van de prostaat weggenomen of uitgeboord om patient terug beter te doen plassen. Dit is een kleine ingreep.
Een radicale prostatectomie is echter een grote ingreep met meestal veel bloedverlies.  De insnede bevind zich thv de onderbuik. Soms is er tijdelijk urineverlies en frekwent treden erectiestoornissen op nadien.


Da Vinci robot

Da Vinci robot is nu een nieuw gesofisticeerd systeem welke de chirurg helpt om moeilijke ingrepen via een kijkoperatie te verrichten. Het systeem bestaat enerzijds uit een patient-component met 4 armen.  Deze houden verschillende instrumenten vast welke via kleine gaatjes in de patient zijn binnengebracht door de chirurg.  De “endowrist-design” van de instrumenten laat een grotere bewegingsvrijheid dan de menselijke hand toe. Trillen van de hand wordt uitgeschakeld en bijgevolg laten deze fijne instrumenten de meest precieze handelingen uitvoeren.

 

De robot werkt niet op zichzelf maar wordt door de chirurg bediend vanop een console.  In tegenstelling met conventionele kijkoperaties beschikt de chirurg hier over een driedimensioneel beeld welke ook nog vergroot is.  Via een soort handvaatjes worden de handelingen van de chirurg in real-time door de robot overgenomen. De  chirurg stelt de schaal van beweging in en trillingen worden weggefilterd door de robot.


De Da Vinci robot voorziet de chirurg dus van een veel beter zicht en geeft hem  fijnere vingerbewegingen,  waardoor veel precieser kan geopereerd  worden.
 

 

Robot-gestuurde prostatectomie


Deze robot kan ook voor een radicale prostatectomie gebruikt worden.
Het superieure zicht, de grotere nauwkeurigheid en ook het ergonomisch comfort maken het bij deze ingreep mogelijk om een complexe dissectie en reconstructie te verrichten. Met meer precisie kunnen de zenuwen bewaard worden die instaan voor de erecties.  Ook de sluitspier kan beter gespaard worden.

De voordelen voor patient zijn
- minder pijn na de operatie
- minder bloedverlies en bloedtransfusies
- sneller herstel
- korter ziekenhuisverblijf
- minder littekens
- minder erectiestoornissen
- minder urineverlies
- sneller hervatten van de normale dagelijkse aktiviteiten

De techniek staat reeds volledig op punt.
De Da Vinci robot is een duidelijke meerwaarde voor de patient.