09 364 81 11

Hoeveel kost uw ziekenhuisopname?

Hoeveel u betaalt voor uw ziekenhuisverblijf, hangt vooral af van uw ziekteverzekering via het ziekenfonds en/of van de hospitalisatieverzekering, de duur van uw verblijf, het type kamer waarvoor u kiest en eventuele bijkomende producten of diensten waarvan u gebruik maakte tijdens uw verblijf. U vindt meer details over remgeld op verblijfskosten, kamersupplementen, ereloonsupplementen en forfait voor geneesmiddelen in de opnameverklaring.


Kamersupplement

U betaalt een kamersupplement als u voor een éénpersoonskamer kiest. Uw kamerkeuze staat vermeld op de opnameverklaring. U ondertekent dit document en ontvangt een dubbel. Uw handtekening betekent dat u akkoord gaat met de kamerkeuze en het bijbehorend supplement.


Uitzondering! U betaalt géén kamersupplement op een éénpersoonskamer:

  • als u in een éénpersoonskamer verblijft omdat het gekozen kamertype niet beschikbaar is.
  • als uw medische toestand vereist dat u op een éénpersoonskamer ligt. In dit geval is vooraf een attest van uw arts nodig.
  • als u opgenomen wordt in of overgebracht naar een eenheid intensieve zorg of de spoedgevallendienst, voor de duur van het verblijf in die eenheid.

 Supplement op het ereloon van de artsen

De erelonen of honoraria zijn de vergoedingen die artsen aanrekenen voor hun prestaties. Voor elke prestatie bestaat een vast basistarief of conventietarief dat afgesproken werd tussen de artsen en ziekenfondsen.
Deze afspraken zijn wettelijk vastgelegd door het RIZIV.
 Normaal gezien betaalt uw ziekenfonds (of de wetsverzekeraar bij een arbeidsongeval) het ereloon deels of volledig. Bepaalde erelonen zijn echter volledig ten laste van de patiënt.

  • Tijdens consultaties is het ereloon voor niet-geconventioneerde artsen vrij. Op onze website staat bij iedere arts individueel vermeld of ze wel, niet of gedeeltelijke geconventioneerd zijn. U kunt deze gegevens ook opvragen aan het onthaal of opzoeken via de website van het RIZIV.
  • Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zijn alle artsen verplicht de conventietarieven toe te passen. Enkel op een éénpersoonskamer kunnen alle artsen maximum 150 % ereloonsupplement aanrekenen. Dit supplement betaalt u volledig zelf. Dit is hetzelfde voor alle diensten en specialismen.

Stel gerust uw vragen over ereloonsupplementen aan uw arts.


Voor vragen over uw factuur, remgeld,... kunt u contact opnemen met de dienst facturatie.
09/364 83 31, iedere werkdag van 08.30u tot 12.00u en van 13.00u tot 16.00u.

of  facturatiedienst@sezz.be

Dit artikel werd bijgewerkt op vrijdag 24 augustus 2018